Wat is histamine intolerantie?

Histamine intolerantie symptomen

Een histamine intolerantie houdt in dat zich in het lichaam te veel van de stof histamine bevindt. Histamine valt onder de biogene aminen, oftewel een eiwit dat van nature in planten en dieren voorkomt. Als mens produceren we zelf ook histamine. Histamine is betrokken bij diverse lichaamsprocessen, zoals het immuunsysteem en de spijsvertering. Ook fungeert het als neurotransmitter, waardoor het een directe invloed heeft op het centrale zenuwstelsel. Histamine wordt geproduceerd in de mestcellen en kan daar ook worden opgeslagen.

Histamine vervult een belangrijke rol in het lichaam en we kunnen niet zonder. Echter, wanneer zich te veel histamine in het lichaam bevindt, kunnen er serieuze klachten ontstaan. Men noemt dit histamine intolerantie, hoewel het feitelijk geen intolerantie is maar een te hoge concentratie. Klachten zijn zeer divers, zoals onder andere:
  • Angst
  • Hartkloppingen
  • Slapeloosheid
  • Brain fog
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Buikklachten
  • Huiduitslag
  • Diarree
  • Hoofdpijn
  • Jeuk

Hoewel het een probleem is dat veel voorkomt, wordt het door lang niet alle artsen erkend. Daardoor blijven veel mensen ermee rondlopen, niet wetende waar het door komt. Alleen al de onwetendheid kan ervoor zorgen dat mensen radeloos worden en oneindig blijven experimenteren met mogelijke oplossingen.

Het is natuurlijk niet normaal dat het lichaam zo van slag raakt van een lichaamseigen stof. Wanneer er sprake is van chronische stress, produceert het lichaam veel meer histamine dan in rust. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van het probleem. Andere mogelijke bijdragers zijn te intensief sporten (ook een vorm van stress), hitte en ook leefomstandigheden zoals schimmel in huis. Dit hoeft overigens zeker niet altijd te leiden tot een histamine intolerantie.

Wanneer je lichaamseigen histamine al verhoogd is en er komt tevens veel histamine vanuit voeding binnen kunnen de klachten enorm toenemen. Van alle histamine wordt zo’n 70% door het lichaam zelf geproduceerd, de rest komt via voeding binnen. Je kan het zien als een soort emmer. Wanneer deze niet compleet gevuld is, is er geen probleem. Wanneer de histamine emmer te vol raakt en gaat overstromen, bijvoorbeeld door bepaalde voeding. Zodra de emmer overstroomt gaan de klachten zich uiten.

Wanneer je door bijvoorbeeld stress te veel histamine produceert, is er sprake van een aanmaakprobleem. Bij MCAS, oftewel Mast Cell Activation Syndrome, is er sprake van zo’n aanmaakprobleem. Hierbij zijn de mestcellen te actief en produceren ze te veel histamine. Je kan echter ook te maken hebben met een afbraakprobleem. Dit wil zeggen dat het lichaam te weinig van het enzym DAO aanmaakt, waarmee histamine kan worden afgebroken. Daardoor blijft het te lang in het lichaam circuleren. Ook een verminderde methylering, bijvoorbeeld door een vitamine B12 tekort, kan de reden zijn dat histamine minder goed wordt afgebroken.

Een andere mogelijke veroorzaker, die vaak ook samenhangt met stress, is een verhoogde doorlaatbaarheid van de dunne darm. Dit noemt men ook wel ‘Leaky Gut’ en wordt geassocieerd met histamine intolerantie.

Hoe ontstaat histamine intolerantie?

Stel dat de histamine emmer al behoorlijk vol is door bijvoorbeeld dagelijkse stress, dan is histamine bevattende voeding het laatste wat je lichaam nodig heeft. Mensen met vage chronische klachten zijn vaker geneigd om het carnivoor dieet te proberen, in de hoop dat het hun klachten kan oplossen. Dierlijke producten zijn over het algemeen rijker aan histamine. Wanneer je hier al gevoelig voor bent, kan het carnivoor dieet ervoor zorgen dat je je slechter gaat voelen. Vaak weet men niet eens waarom, omdat histamine intolerantie zo’n moeilijk te duiden probleem is. En om het nog verwarrender te maken zijn de klachten na het eten er soms wel en soms niet. Dit is, zoals eerder geschetst, afhankelijk van hoe ver de histamine emmer al gevuld is.

Het carnivoor dieet kan zeer effectief zijn bij auto-immuunklachten. Echter, ook die klachten worden geassocieerd met een Leaky Gut. En daarmee ben je waarschijnlijk gevoelig voor histamine. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen met auto-immuunklachten het carnivoor dieet willen proberen, maar zich ineens slechter gaan voelen en daarom aankloppen voor begeleiding.


Wat je vooral niet moet bij vermoeden van een histamine probleem en het volgen van het carnivoor dieet, is het eten van niet-vers vlees zoals gedroogde worst. Dit geldt ook voor vleeswaren zoals voorgegaarde gehaktballetjes. Ook varkensvlees of gefermenteerde zuivel zijn een probleem, meestal geldt dit ook voor ei. Zelfs rundvlees kan een probleem zijn. Alles is afhankelijk van hoe vers het is, want hoe ouder een product hoe meer histamine zich heeft gevormd. Daarom geeft oude kaas vaak meer klachten dan een jonge kaas. Vettere vleessoorten zijn vaak ook hoger in histamine. Daarnaast is gehakt niet de beste optie bij histamine intolerantie.


Een histamine-arm dieet kan duidelijkheid geven waar de bron van het probleem zit. Dit is echter geen blijvende oplossing, omdat het zeer beperkend is en het op de lange termijn vaak niets oplost. Wel kan het snel wat verlichting geven. Je kan nog steeds het carnivoor dieet aanhouden, maar je zal zeer bewuste keuzes moeten maken om de histamine te beperken.

Een lange termijn gerichte aanpak is het structureel reduceren van stress. Wanneer dit aanwezig blijft, zal het histaminegehalte in het lichaam onverminderd hoog blijven. Dit is ook de reden waarom sommige mensen op vakantie minder klachten ervaren. Het aanpakken van stressfactoren in het leven kan daarom niet over het hoofd worden gezien om te kunnen herstellen.

Wanneer daarnaast de darmgezondheid wordt aangepakt, vergroot dit de kans op een goede histamine tolerantie op de lange termijn. Dit kan door de juiste voeding en suppletie. Zo zijn onder andere vitamine D3 en vitamine B12 belangrijk in de behandeling. Het aanpakken van de leverfunctie kan ook een cruciaal onderdeel zijn.


Histamine en voeding

Wat moet je niet eten?

Histamine intolerantie genezen

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij histamine intolerantie? Plan een gratis kennismakingsgesprek en dan denken we persoonlijk met je mee wat de beste stap voor jou is: