Je microbioom: net zo uniek als je vingerafdruk

Het grootste deel van je microbioom bevindt zich in de dikke darm.

Je microbioom is de verzamelnaam voor kleine beestjes die vooral bestaan uit bacteriën, maar ook uit gisten, schimmels, virussen en andere eencelligen die in je darmen aanwezig zijn.

Die microben hebben heel veel invloed op hoe jij je voelt. Het is belangrijk dat de goede en schadelijke bacteriën in balans zijn. Als je te veel schadelijke bacteriën hebt raakt je lichaam uit balans en dat kan verschillende klachten opleveren.

Recent onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk het is om de samenstelling van het microbioom en de invloed ervan op de menselijke gezondheid te begrijpen.

Er zijn veel soorten bacteriën in je darmen die je lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Zo helpen ze je onder andere om je eten te verteren, hebben ze invloed op je immuunsysteem en beschermen ze je tegen ongewenste bacteriën in je lichaam.

Wanneer de balans van je microbioom verstoord is kan dit tot allerlei klachten en problemen leiden. Obstipatie, een opgeblazen gevoel, diarree, of een lekkende darm (nee, niet schrikken, er zit niet echt een gat in je darmen! ;-) zijn darmklachten die dan kunnen opspelen. En ook PDS (Prikkelbaar darmsyndroom) heeft te maken met de samenstelling van je microbioom.

De invloed van darmbacteriën 

Worstel je met darmklachten, vermoeidheid of hormonale klachten?

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Met behulp van de modernste DNA-analysetechnologie wordt de soort én de hoeveelheid bacteriën in je dikke darm te geïdentificeerd. Deze informatie geeft je waardevolle informatie over hoe jouw microbioom functioneert. Als je meer te weten komt over jouw microbioom, kun je mogelijk jouw gezondheid, sportprestaties en/of voedselinname verbeteren.



Om jouw microbioom in kaart te brengen maken we gebruik van een ontlastingsonderzoek. Je ontvangt de nodige middelen om thuis een ontlastingmonster te nemen en naar het laboratorium te sturen. Voor deze darmbacterie test wordt het bacteriële DNA gehaald uit een ontlastingmonster dat je opstuurt. Je ontvangt van ons een rapport met de resultaten uit het onderzoek, dit rapport bespreken we uitgebreid tijdens een consult.



Het darmonderzoek

Hoe werkt het ontlastingsonderzoek?

Met het darmonderzoek onderzoeken we verschillende zaken, waardoor we goed inzicht krijgen in de microbioom. Hieronder een aantal zaken die zoal onderzocht worden.

  • Bacteriesoorten: De resultaten worden gebruikt om de specifieke bacteriesoorten in jouw darmen te identificeren. Deze informatie helpt ons begrijpen hoe bepaalde soorten in verband kunnen worden gebracht met verschillende gezondheidsresultaten in de darmen. Ons rapport behandelt bijvoorbeeld butyraat producerende bacteriën, lactaat producerende bacteriën en gas producerende bacteriën.

  • De bacteriële diversiteit: De diversiteit van de bacteriën in jouw darmen wordt gemeten door het aantal aanwezige soorten te analyseren. Een hogere bacterie diversiteit is in verband gebracht met betere gezondheidsresultaten.

  • Het niveau van energie producerende bacteriën: In je darmen zijn verschillende bacteriën aanwezig, waaronder energie producerende bacteriën die energie geven aan de darmen. Een gezonde darm heeft veel van deze energie producerende bacteriën nodig, om de darmcellen goed gevoed te houden. Heb je een te kort aan deze specifieke bacteriën dan kan dit leiden tot het leaky gut syndroom.

  • Aantal ongewenste bacteriën zijn: Sommige bacteriën zijn minder welkome gasten in jouw darmmicrobioom, omdat ze klachten kunnen veroorzaken. Ons rapport laat zien of je deze bacteriën in toom houdt. Heb je toch een te veel van deze bacterieen, dan vertellen we je precies wat je kunt doen om ze weer in balans te brengen. (Naast enkele ongewenste soorten laten we ook zien hoe je scoort op sulfaatreducerende bacteriën en proteobacteriën. Van beide groepen wil je voorkomen dat er te veel in jouw darmen zitten!

  • Kom meer te weten over functionele groepen zoals lactaatvorming en mucine-afbrekende bacteriën. Beide groepen worden gezien als gezochte speurtochten in jouw darmen: Lactaat is een voedselbron voor andere bacteriën (zoals de butyraat-producerende bacteriën), en mucine-afbrekende bacteriën helpen de integriteit van jouw darmwand te ondersteunen door vernieuwing te stimuleren.

  • Evalueer het effect van levensstijl keuzes op de darmgezondheid: De resultaten kunnen worden gebruikt om te evalueren hoe levensstijl keuzes, zoals dieet, lichaamsbeweging en medicijngebruik, de samenstelling van jouw darmmicrobioom beïnvloeden.

  • De effectiviteit van interventies controleren: Als je veranderingen aanbrengt in jouw levensstijl, probiotica of andere interventies neemt om de darmgezondheid te verbeteren, kunnen de resultaten van een ontlastingsonderzoek worden gebruikt om de effectiviteit van deze interventies te controleren.

Wat wordt allemaal gemeten met het ontlastingsonderzoek?

Ieke Sanders

EINDELIJK M'N KLACHTEN ONDER CONTROLE
 
Ondanks dat ik gedurende mijn traject aan de andere kant van de wereld zat, ben ik altijd erg goed en serieus geholpen door Sharon. In totaal heb ik 8+ online sessies gehad, waarin we stapje voor stapje mijn voedingspatroon en klachten onder de loep namen. Aan de hand van kleine eetwisselingen, ontspanningsoefeningen en suppletie heb ik mijn klachten onder controle gekregen. Mocht je last hebben van PDS of vermoeden dat je hier last van hebt, neem dan zeker contact op met darmtherapeut Sharon van The Nourishing State.

Wil jij ook éindelijk weten waar je klachten vandaan komen?

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Gut check

€437

Happy gut

4 maanden

€947

Intake consult (60 min) waarin we je voeding, leefstijl, klachten en doelen doornemen om een goed beeld te krijgen van waar je nu staat.


Darmonderzoek: uitgebreid
ontlastingsonderzoek


Persoonlijke strategie: samenvatting van jouw gezondheid en huidige leefstijl, advies aan de hand van ontlastingsonderzoek en bevindingen uit consult, persoonlijk suppletieadvies en eerste voeding- en leefstijladviezen.


4 vervolgconsulten (4 x 45 min) om te evalueren wat goed gaat, waar de uitdagingen liggen en hoe je hiermee om kan gaan, productvragen, gebruik en monitoren bloedsuikersensor etc.


Praktische tools: E-books,
webinars, recepten


Email support gedurende begeleiding

Intake consult (60 min) waarin we je voeding, leefstijl, klachten en doelen doornemen om een goed beeld te krijgen van waar je nu staat.


Darmonderzoek: uitgebreid
ontlastingsonderzoek


Persoonlijke strategie: samenvatting van jouw gezondheid en huidige leefstijl, advies aan de hand van ontlastingsonderzoek en bevindingen uit consult, persoonlijk suppletieadvies en eerste voeding- en leefstijladviezen.


Vervolgconsult (45 min) om resultaten darmonderzoek te bespreken, vragen te beantwoorden, te evalueren hoe de eerste aanpassingen gaan en verdere tips en adviezen.

Je darmgezondheid verbeteren

Het is mogelijk om in termijnen te betalen; dit overleggen we tijdens ons kennismakingsgesprek.

Het is mogelijk om in termijnen te betalen; dit overleggen we tijdens ons kennismakingsgesprek.