Wat zijn de gevolgen van koolhydraten stapelen?

Veel mensen zorgen dat ze voor het sporten een bron van koolhydraten binnen hebben gekregen. Dit wordt door het lichaam omgezet in glucose. Glucose wordt vervolgens opgeslagen als glycogeen. Dit is een voorraad die het lichaam kan gebruiken tijdens het sporten. Het vullen van de glycogeenvoorraad noemt men ook wel koolhydraten stapelen. De gedachtegang is dat je hiermee voldoende brandstof beschikbaar hebt op het moment dat er fysiek geleverd moet worden. In dat opzicht klinkt het idee om vooraf koolhydraatbronnen zoals pasta, rijst of een banaan te eten dan ook logisch. Helaas kleven hier ook nadelen aan. 

Zodra de glycogeenvoorraad vol is (gem. 1800 kcal) wordt de resterende glucose in het bloed omgezet in een andere voorraad. Het welbekende lichaamsvet. Daarnaast zorgt het eten van grote hoeveelheden koolhydraten voor veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit kan zorgen v oor diverse klachten, waaronder vermoeidheid en verhoogde kans op blessures. Op lange termijn zorgt het er tevens voor dat je lichaam al die koolhydraten steeds minder goed kan opnemen in de spieren. Dit noemt men insulineresistentie en kan aanleiding geven tot Diabetes Type 2. Dit zien we bijvoorbeeld ook veel terug bij ex-topsporters. 

Wanneer je een koolhydraatarme leefstijl aanhoudt merk je na verloop van tijd dat je niet meer afhankelijk bent van de pasta’s. Voedingsvet en lichaamsvet worden jouw energiebron. Een gemiddelde, gezonde man heeft van dat laatste gemiddeld 80.000 kcal op voorraad. Daar waar na anderhalf uur hardlopen je glycogeenvoorraad volledig op is, zou je in theorie 67 uur door kunnen gaan op vetverbranding. Wellicht gaat het wat ver om dit te testen. Maar je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat je strandt met een lege tank. Dit geeft aan dat koolhydraatarm en sporten juist goed samen kunnen gaan. 

Koolhydraatarm sporten met vetten als energiebron

In gevallen waarin extreem veel energie nodig is en het percentage lichaamsvet minimaal is, zoals bij profwielrenners, kunnen koolhydraten van toegevoegde waarde zijn. Het opladen van de glycogeenvoorraad zorgt dan voor extra brandstof. Zodra deze voorraad is verbruikt gaat het lichaam voor het restant geruisloos over op vetverbranding, mits je uiteraard voldoende keto adapted bent. Voor veruit de meeste sporters zal deze extra aanvulling niet nodig zijn en gaat koolhydraatarm eten en sporten heel goed samen.

De aanpassingsperiode naar een efficiënte vetverbranding hoeft niet lastig te zijn, zolang je weet waar je op moet letten. Wij helpen je hier graag bij. 

Is koolhydraatarm eten en sporten voor iedereen een goed idee?

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Wil jij graag in jezelf investeren en plateaus doorbreken? Of vraag je jezelf af of koolhydraatarm sporten bij jou past? Plan dan gratis een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en kom meer te weten over welke stap het beste voor jou is.