Wat is een auto-immuun aandoening?

Bij een auto-immuun aandoening richt het immuunsysteem zich tegen de lichaamseigen, gezonde cellen. Het overactieve immuunsysteem ziet deze namelijk als vijandig. De plaats in het lichaam waar dit zich uit kan per individu verschillen. Bij Diabetes Type 1 richt de ziekte zich bijvoorbeeld op de alvleesklier, waardoor deze steeds minder insuline kan aanmaken en de bloedsuiker niet meer van nature gereguleerd kan worden. Auto-immuun aandoeningen kunnen zich ook richten op o.a. de darmen, op spieren, gewrichten en op de huid.

Welke plaats in het lichaam ook wordt aangedaan, duidelijk is dat deze ziekte vergaande gevolgen kan hebben op je levenskwaliteit. De auto-immuun aandoeningen hebben 1 ding gemeen, namelijk verhoogde ontstekingswaarden in het lichaam. Ontstekingen worden onder andere getriggerd door voeding. Dit is normaal en het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ziekmakende bacteriën geëlimineerd kunnen worden. Wel is het per voeding verschillend in welke mate ontstekingen optreden. Wanneer er te veel ontstekingen zijn is het immuunsysteem overactief en kan dit auto-immuunklachten triggeren. Het carnivoor dieet is juist laag in ontstekingen en bij de meeste mensen is er een significante verbetering merkbaar wanneer ze hierop overstappen.

Daar waar ons vaak wordt verteld dat ‘plant-based’ de weg naar gezondheid is, kleven er nadelen aan voeding met veel of zelfs alleen maar plantaardige producten. De meeste plantaardige producten bevatten anti-nutriënten. Dit zijn stofjes die van nature aanwezig zijn en die de plant gebruikt als verdedigingsmechanisme, omdat deze natuurlijk niet kan vluchten zoals een dier dat kan. Je zal hier niet direct ziek van worden en een beetje kan voor de meesten geen kwaad. Wel triggert het ontstekingen en wanneer je een auto-immuunaandoening hebt is dat wat je niet wil.

Voorbeelden van anti-nutriënten zijn:
- Fytinezuur
- Lectines
- Oxalaten
- Saponinen

Hoewel bovenstaande stoffen niet per definitie alleen slecht zijn, wil je ze in het geval van auto-immuunziekten het liefst beperken. Dit zal het immuunsysteem meer rust geven waardoor de lichaamseigen cellen minder worden aangevallen. Ook gluten zijn een trigger voor ontstekingen, zelfs als je geen coeliakie hebt. Niet alle plantaardige voeding bevat overigens evenveel antinutriënten, zo is fruit bijvoorbeeld weer lager qua gehaltes.

Antinutriënten en auto-immuunziekten

De winst zit dus eigenlijk in het weglaten van ontstekingsbevorderende producten. Wanneer je overschakelt op een carnivoor dieet, oftewel enkel dierlijke producten, vermijd je deze antinutriënten. Maar is het dan een kwestie van simpelweg overschakelen op een carnivoor dieet en alle problemen zijn opgelost? Dat nou ook weer niet. Want ook sommige dierlijke voeding kan ontstekingen bevorderen, zeker als deze bewerkt is. Daarom begin je het carnivoor dieet zeer strikt en ook onbewerkt. Dit heeft 2 voordelen. Je merkt al vrij snel of er eventueel verbetering optreedt door het weglaten van plantaardige voeding. Daarnaast kan je een basis opbouwen waarvan je (hopelijk) merkt dat het goed is voor je klachten, om vervolgens producten te herintroduceren en te ervaren wat de invloed daarvan is op je klachten. Indien deze toenemen, weet je in elk geval dat je die producten beter kan vermijden. Voeding waarvan algemeen bekend is dat het vaker klachten geeft, wordt pas als laatste toegevoegd. 

Een carnivoor dieet kan tijdelijk worden ingezet om het immuunsysteem de nodige rust te geven. Hierdoor nemen de klachten af en dit kan zelfs na afloop van het dieet van blijvende aard zijn. In sommige gevallen blijkt de gevoeligheid voor antinutriënten dusdanig groot dat dierlijke voeding toch de betere lange termijn keuze blijkt te zijn. Iedereen is daarin verschillend en dat is ook de benadering die wij hierin toepassen. Overigens kan je voor de lange termijn ook nog kiezen voor een ‘animal-based’ voedingspatroon; oftewel dierlijke voeding aangevuld met plantaardig. 

Carnivoor dieet bij auto-immuunziekten

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Cliënten met auto-immuunklachten die overgaan op een carnivoor dieet ervaren over het algemeen flinke verbetering van hun klachten. Zij kunnen bijvoorbeeld hun insuline afbouwen in het geval van diabetes type 1, voelen zich soepeler of hebben geen last meer van eczeem. Terwijl ze vaak vele jaren last hiervan hebben gehad, soms in ernstige mate. 

Patiënten met auto-immuunziekten is verteld dat ze er mee moeten leren leven en soms is er (levenslange) medicatie nodig om de symptomen te verlichten. Een deel komt via-via in aanraking met het carnivoor dieet en besluit een traject aan te willen gaan. Om mensen die jarenlang hebben geleden onder hun aandoening zo te zien opknappen is fantastisch om te zien! Het bevestigt steeds weer dat deze aanpak ontzettend goed kan helpen.


Ervaring met het carnivoor dieet bij auto-immuunziekten

Wellicht denk je: is alleen dierlijk eten niet veel te eenzijdig? Krijg ik wel genoeg voedingsstoffen binnen? En krijg ik niet te weinig vezels binnen?

Onder andere daarom is begeleiding hierbij ongelofelijk belangrijk. Hoewel dierlijke producten het beste scoren wat betreft eiwitten, gezonde vetten en vitaminen en mineralen, zijn er zeker belangrijke aandachtspunten. Als je het carnivoor dieet op eigen houtje gaat doen zal je hoogstwaarschijnlijk tegen obstakels aanlopen, waardoor deze aanpak jou niet de winst gaat geven die mogelijk is. En dat zou zonde zijn. Laat ons je daarom daarbij helpen!

Tijdens onze begeleiding kijken we naar hoe we je klachten zo snel mogelijk kunnen verminderen. We focussen ook op de lange termijn en daarbij is het van belang te zoeken naar balans. Met andere woorden; onderzoeken welke voeding we allemaal kunnen toevoegen terwijl je klachten onder controle blijven. Daarbij wordt stapsgewijs en zeer persoonlijk te werk gegaan. Door zoveel mogelijk opties te onderzoeken en daarmee te achterhalen welke voeding je goed tolereert, weet je wat veilig is en hoe je op de lange termijn je auto-immuunklachten onder controle houdt!

Begeleiding bij het carnivoor dieet

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Ben je benieuwd of wij jou kunnen helpen bij je auto-immuun aandoening? Plan een gratis kennismakingsgesprek en dan denken we persoonlijk met je mee wat de beste stap voor jou is: