Intensief sporten met carnivoor dieet én diabetes type 1, het kan!
Als je tegen iemand zegt dat veel koolhydraten bij het sporten niet noodzakelijk zijn, word je vaak met ongeloof aangekeken. Maar wat als je intensief wil sporten met weinig koolhydraten én daarnaast ook nog eens te maken hebt met diabetes type 1? Veel kenners zouden dit onmogelijk achten, maar Peter van der Plas is het levende bewijs dat dit onjuist is.
Dankzij een dierlijk voedingspatroon met vrijwel geen koolhydraten kon hij zware inspanningen leveren op de fiets die hij voorheen niet voor mogelijk hield.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekten waarbij je eigen alvleesklier wordt aangevallen door het immuunsysteem. Dit orgaan is verantwoordelijk voor de productie van insuline, een belangrijk hormoon wat ervoor zorgt dat de bloedsuiker de cellen in kan. De productie van insuline neemt bij diabetes type 1 steeds verder af waardoor het lichaam van onvoldoende energie wordt voorzien. Zodoende moeten mensen met diabetes type 1 noodgedwongen insuline spuiten. Zij moeten de rest van hun leven goed in de gaten houden wat ze eten en hoeveel insuline ze hiervoor moeten spuiten.
Hoewel het nog geen advies is binnen de reguliere zorg, zijn er wereldwijd veelbelovende verhalen van mensen met auto-immuunziekten die overstappen op een carnivoor eetpatroon. Dit is een eetpatroon waarbij alleen dierlijke producten worden gegeten zoals vlees, vis, ei en zuivel. Soms blijft het beperkt tot alleen (rund)vlees. Dit eetpatroon verlaagt ontstekingen: enerzijds omdat je geen anti-nutriënten binnen krijgt uit plantaardige voeding, en anderzijds omdat de bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft dan bij het eten van veel koolhydraten. Lees meer over het carnivoor dieet bij auto-immuunziekten: klik hier.
Ook Peter van der Plas (39 jaar) stapte uiteindelijk over op een carnivoor eetpatroon. Vijftien jaar geleden werd bij hem diabetes type 1 vastgesteld en moest hij insuline spuiten. Behalve je voeding zijn er ook nog andere factoren die de insulinebehoefte beïnvloeden, zoals beweging, stress en slaap.
“Dit heeft tot gevolg dat je vaak achter de feiten aanloopt en heen en weer wordt geslingerd tussen te hoge en te lage bloedsuikerwaardes die een grote impact op je mentale en fysieke gesteldheid kunnen hebben. Ook ‘s nachts kun je geen vrij nemen van diabetes en bestaat de kans dat je zwetend of trillend wakker wordt van te hoge of te lage suikerwaardes,” vertelt Peter over zijn grillige bloedsuikerverloop.
Ondanks de verbeterde hulpmiddelen blijft het in de praktijk erg lastig om de bloedsuiker goed te kunnen reguleren. Althans, wanneer je zoals zovelen een eetpatroon hebt wat rijk is aan koolhydraten.
Peter raakte geïnspireerd door het boek ‘Diabetes Solution’ van Dr. Richard K. Bernstein (klik hier) en stapte over op een koolhydraatarm voedingspatroon. “Het effect was vrijwel instantaan en m'n suikerwaardes werden een stuk stabieler. Ook het toedienen van insuline werd een stuk eenvoudiger doordat er nog maar weinig snelwerkende insuline nodig was voor de koolhydraten. Hierdoor kon er hoofdzakelijk gebruik gemaakt worden van langzamere insulinesoorten voor de eiwitten. Dit soort insuline zorgt voor een veel minder grillig verloop van de suikerwaardes.”
In de zomer van 2023 nam Peter deel aan de ‘Tour for Life’, een sponsorfietstocht vanuit Noord Italië naar Nederland over 1300 kilometer en 19000 hoogtemeters. “Tijdens een fietstocht als deze word je nog eens goed met de neus op de feiten gedrukt. ’s Ochtends zit je tussen wielrenners die stapels boterhammen aan het smeren zijn voor onderweg, terwijl je zelf alleen maar een paar eieren met wat boter naar binnen werkt. Op de checkpoints worden afgezien van bananen alleen maar ongezonde etenswaren uitgestald, dus zonder supermarkten onderweg betekent dit fietsen op de lege maag.”
“Gelukkig zorgde de kok ’s avonds wel voor een heerlijke maaltijd om de energievoorraad weer aan te vullen. Daar loop je dan met een bord vol vlees tussen alle anderen die zich tegoed doen aan borden vol met pasta, dat valt wel op! Er was veel interesse en ook veel verwondering over hoe ik 8 dagen lang zonder koolhydraten door kon komen.”
Een prachtig verhaal van hoe iemand met weinig koolhydraten en de juiste voeding zijn diabetes type 1 zeer beheersbaar heeft weten te maken! En zelfs met het sporten de voordelen ervan ervaart. Hopelijk is het verhaal van Peter een inspiratie voor andere mensen met diabetes type 1 of een andere auto-immuun aandoening. Met de juiste leefstijl kan je ervoor zorgen dat de klachten niet jou beheersen, maar andersom!
PLAN GRATIS KENNISMAKING
Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij diabetes type 1 of een andere auto-immuunaandoening? Plan een gratis kennismakingsgesprek en dan denken we persoonlijk met je mee wat de beste stap voor je is: