Wat is het carnivoor dieet?

Wanneer je een carnivoor dieet volgt, eet je géén plantaardige voedingsmiddelen en uitsluitend dierlijke producten. Dus geen groente, fruit en granen, en juist wél vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel.  

Je vraagt je misschien af waar carnivoor voor staat: een carnivoor is een vleeseter en heeft een schaargebit om vlees mee te knippen en scheuren. Het spijsverteringskanaal van een carnivoor is vele malen korter en de zuurgraad van de maag lager (zuurder) om alle bacteriën te doden. 

Een herbivoor is juist een planteneter en heeft een gebit met plooikiezen om voedsel te vermalen.  Bij Herbivoren wordt het voedsel niet in de maag afgebroken, maar in de dunne darm. De darmen van een herbivoor breken het voedsel compleet af. Veel voedingsstoffen passeren het lichaam zonder te worden opgenomen. Om deze reden moeten planteneters vaker en méér eten. Het spijsverteringskanaal is aanzienlijk langer dan die van carnivoren, omdat het moeilijk te verteren vezels moet verwerken. 

Carnivoren die tenminste 5% van hun voedsel uit planten halen, worden omnivoren genoemd. Omnivoren zijn eigenlijk alleseters. De mens is een omnivoor. De lengte van het spijsverteringskanaal ligt tussen een carnivoor en herbivoor in.  


Als diëtist wordt je volgens het huidige curriculum in de richting van de vegetarische leefstijl opgeleid, waarin (bewerkte) vleesvervangers worden aangeraden. De vegetarische en veganistische leefstijlen zijn inmiddels een trend die met de dag groeien. 

Het is echter duidelijk dat een vegetarische leefstijl niet het beste is voor de gezondheid. Door vegetarisch/veganistisch te leven ontstaan er tekorten aan B-vitamines, calcium, ijzer en omega 3 (Health effects of vegan diets, The American Journal of Clinical Nutrition).


Ervaring met het carnivoor dieet


Géén groente = Geen vezels dus niet meer naar de wc? Scheurbuik door vitamine C te kort? Supplementen slikken vanwege tekorten? Dit waren de eerste vragen die in mijn hoofd opkwamen toen ik hoorde over het carnivoor dieet. 

Ik koos ervoor om het carnivoor dieet zelf uit te proberen voor een periode van een maand en heb me zo min mogelijk in te lezen. Ik heb me vastgehouden aan wat een carnivoor is; dus uitsluitend dierlijke producten consumeren en ben op deze manier de supermarkt ingegaan. 

Al na een paar dagen werd duidelijk dat ik tekorten kreeg aan voedingsstoffen: hoofdpijn, uitgeput, spierkrampen, droge ogen.  

Mijn eerste gedachte… “zie je wel! Dit is wat ik tijdens mijn studie heb geleerd’. Je komt tekort aan vitamines en mineralen, die je uit plantaardige producten haalt!” 

Qua boodschappen heb ik mijzelf beperkt tot de gangbare producten in de supermarkt. Ik had wel eens iets voorbij zien komen over orgaanvlees, maar dit ging een beetje langs me heen. Ik had daar totaal geen ervaring mee en liet dit daarom dus weg uit mijn dieet, achteraf gezien een gemiste kans! Orgaanvlees is namelijk belangrijk binnen het carnivoor dieet om alle essentiële voedingsmiddelen binnen te krijgen. 

Ik was gefocust op het vinden van mijn eigen weg met het carnivoor dieet. Dit was erg lastig, helemaal omdat ik m’n draai er niet echt in kon vinden. Ik realiseerde me achteraf dat ik mij eerst had moeten inlezen, voordat ik van de één op de andere dag overstapte naar het carnivoor dieet.

Inmiddels combineer ik een keto voedingspatroon met carnivoor dagen; dit voelt voor mij als de optimale balans. Ik voel daarin aan wat mijn lichaam nodig heeft en bekijk dan of het een carnivoor dag wordt of dat ik wel bijvoorbeeld wat fruit toevoeg aan m'n menu.



"Het carnivoor dieet staat haaks op wat ik als diëtist heb geleerd"


Darmklachten komen steeds meer voor en met de bewerkte producten, boordevol suikers en ontstekingsbevorderende ingrediënten is dat niet gek. In veel situaties zal het volgen van een koolhydraatarm voedingspatroon met écht eten, darmklachten grotendeels verminderen of zullen de klachten zelfs verdwijnen. 

In sommige gevallen is het lichaam zo ontstoken en van slag, dat een koolhydraatarm voedingspatroon niet genoeg is. De plantaardige voedingsmiddelen die overblijven kunnen voor ontstekingen zorgen en dus klachten geven. Ook bij ernstige darmproblemen kunnen vezels juist zorgen voor klachten. Het carnivoor dieet kan je dan inzetten als het ultieme eliminatiedieet. Zo kan je het carnivoor dieet inzetten als een  FODMAP dieet; waarin alle koolhydraten (tijdelijk) worden weggelaten uit het dieet, om de darmen tot rust te laten komen. Koolhydraten (vezels) zijn een prikkel voor de darmwand. Wanneer je vervolgens klachtenvrij bent, kunnen koolhydraten (in de vorm van fruit en groentes) weer langzaam geherintroduceerd worden. Zo kan er gekeken worden naar welk voedingsmiddel de trigger geeft voor de darmklachten. Dit product dient dan vermeden/beperkt te worden in je voedingspatroon.


Deze positieve effecten op de menstruatiecyclus kan je ervaren door het carnivoor dieet:

  • Regulatie van de cyclus: Door de verhoogde inname van cholesterol en eiwitten kan het carnivoor dieet helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, vooral bij vrouwen met een hormonale disbalans.
  • Verminderen oxidatieve stress: Door het elimineren van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals suiker, graanproducten en plantaardige oliën, verminderen oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. Dit komt de hormoonbalans ten goede en kan helpen bij menstruatieproblemen.
  • Verbetering van de vruchtbaarheid: De combinatie van ontstekingsreductie en een betere hormonale balans kan bijdragen aan een verhoogde vruchtbaarheid. De inname van voedingsstoffen zoals zink, B-vitamines, choline, selenium en omega-3-vetzuren uit dierlijke producten kan ook de vruchtbaarheid ondersteunen.
  • Verlichting van menstruatieklachten: Sommige vrouwen die het carnivoor dieet volgen, melden verbeteringen in menstruatieklachten, zoals minder ernstige menstruatiepijn en een regelmatige cyclus.

Meer lezen over het carnivoor dieet en hormonale klachten? Klik hier

Wanneer is het carnivoor dieet geschikt?

Carnivoor dieet bij darmklachten

Carnivoor dieet bij hormonale klachten


Het afweersysteem van ons lichaam beschermt ons tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Voorbeelden van auto-immuunziektes zijn diabetes type 1, coeliakie, MS en ziekte van Graves (schildklier).  

Bij een auto-immuunziekte ontstaan er langere periodes van ontstekingen in het lichaam. Het lichaam wil de beschadigde cellen opruimen en vervangen voor nieuwe cellen. Je wilt het lichaam daarom voeden met een ontstekingsremmend voedingspatroon, laag in koolhydraten en juist voldoende eiwitten en gezonde vetten (Nieuw inzicht in oorzaak auto-immuunziekten, geeft nieuwe oplossingen - Mijn Gezonde Darmen)

Het carnivoor dieet is wat mij betreft in te zetten bij specifieke situaties. 1) Om de darmgezondheid te herstellen: met het carnivoor dieet achterhaal je welke voedingsmiddelen (koolhydraten) een probleem geven, om die vervolgens te herintroduceren. 2) om het immuunsysteem te ontlasten. In dat geval zal het carnivoor dieet voor een langere periode gevolgd worden.  

 Het is ontzettend belangrijk om het carnivoor dieet onder begeleiding van een gespecialiseerde deskundige te volgen. Op die manier creëer je een – carnivoor - voedingspatroon dat voor JOU en je (darm)gezondheid werkt. 






Als je wil afvallen en zelf al een idee hebt waardoor het overgewicht wordt veroorzaakt, dan herken je je misschien wel in de volgende uitspraak: “Ik moet er niet aan beginnen, want dan gaat het fout”. Er is kennelijk een trigger voor een bepaald voedingsmiddel, maar je weet niet goed hoe je ermee om moet gaan. Je haalt dit voedingsmiddel daarom maar compleet uit je voedingspatroon en rent dus eigenlijk weg van de situatie. 

Hierdoor ga je jezelf restricties opleggen. Als jij bijvoorbeeld een ‘zwak’ hebt voor wijn, chocola, ijs, chips, etc. is het dan verstandig om dit geheel uit je dieet te halen? Verstandig is het zeker, maar is het realistisch?  

Ik denk niet dat het realistisch is. Waarom zouden we iets compleet weghalen (restricties) omdat we er niet mee om kunnen gaan? Zou het niet veel beter zijn om te leren hoe hier wel mee om te gaan en balans hierin te vinden? Een stabiele bloedsuiker is van belang om (zoete) cravings te voorkomen. Wanneer je bloedsuiker een rollercoaster is en de hele dag op en neer gaat, kan je er namelijk vergif op innemen dat je zin hebt in zoet en koolhydraten.  

Het carnivoor dieet is puur voor gewichtsverlies in de meeste gevallen niet nodig. Een koolhydraatarme of keto leestijl kan hiervoor de uitkomst zijn: blijvend resultaat zonder teveel restricties.  

Begeleiding bij aanpassing van je voedingspatroon met het gewenste doel van gewichtsverlies is essentieel om een gezonde relatie met voeding te creëren. Wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Elk lichaam is anders en daar mogen we ons meer bewust van zijn.





Carnivoor dieet bij auto-immuunziekten

Wanneer is het carnivoor dieet NIET geschikt?

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Ben je benieuwd of het carnivoor dieet bij jouw situatie past? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan denk ik persoonlijk met je mee wat de beste stap voor je is:

Begeleiding bij het carnivoor dieet?