Voordat we meteen ingaan op wat insulineresistentie betekent, moeten we uitleggen wat insuline is en wat het doet.

Wanneer je eet (maakt niet uit wat voor voedsel het is), breekt je spijsverteringsstelsel dit voedsel af tot bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam. Wanneer je koolhydraten consumeert, zoals zetmeel en suikers, veranderen die koolhydraten in een bruikbare vorm van energie, glucose, zodra je lichaam ze heeft verteerd. Je lichaam gebruikt die glucose als brandstof voor al je cellen. Tijdens de spijsvertering komt de glucose vrij in je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. En dat is waar insuline om de hoek komt kijken. Insuline is een hormoon dat je glucosegehalte in het bloed verlaagt door de glucose uit je bloedbaan naar je cellen te duwen. Hoe meer glucose er in je bloedbaan zit , hoe meer insuline er moet worden afgegeven.

Insulineresistentie (ook wel verminderde insulinegevoeligheid genoemd) treedt op wanneer de glucosepieken lange tijd zeer hoog zijn geweest en de cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet meer naar behoren reageren op insuline. Er zijn dan  steeds grotere hoeveelheden insuline nodig om deze hoeveelheid glucose te reguleren.

Wat is insulineresistentie?

Insulineresistentie wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals prediabetes, toename van vetmassa en een hoog cholesterolgehalte. Het is een voorloper van een heleboel chronische aandoeningen en ziekten, dus het is belangrijk om je insulinegevoeligheid optimaal te houden. De beste manier om dit te doen is door een gezonde levensstijl te volgen voldoende beweging en ontspanning. Het volgen van een koolhydraatarme levensstijl (zoals het ketogeen dieet) kan een positief effect hebben op je lichaam en insulineresistentie.



Wat veroorzaakt insulineresistentie?

Er zijn meerdere factoren die insulineresistentie kunnen veroorzaken; de meest voorkomende zijn te veel koolhydraten en suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, een zittend leven, en een ongezonde leefstijl. Maar er zijn ook andere oorzaken van insulineresistentie en die kunnen de aandoening verergeren als je die al hebt:

  • Overgewicht
  • Een koolhydraatrijk dieet, en/of een dieet met veel suiker.
  • Een sedentaire levensstijl; weinig tot geen fysieke activiteit.
  • Ontstekingen veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon of een verstoord darmflora. Dit leidt tot oxidatieve stress en een lekkende darm, wat insulineresistentie in de hand werkt.
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Deze aandoening maakt vrouwen vatbaarder voor insulineresistentie en gewichtstoename.
  • Chronische stress.
  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, ontwikkel je een groter risico op het ontwikkelen van insulineresistentie.
  • Hoge bloeddruk.
  • Familiegeschiedenis. Als iemand in je familie insulineresistent is, heb jij er ook meer kans op.

Om gezond te blijven, is een actieve levensstijl belangrijk: een gezond, koolhydraatarm voedingspatroon en voldoende beweging en ontspanning. Ook raden we je aan om jaarlijks je bloedsuikerspiegel te laten controleren, zeker als je één of meer van bovengenoemde risicofactoren ervaart.

Elke keer dat je koolhydraten eet, ongeacht het soort koolhydraten, veroorzaak je een insulinerespons. Alle soorten koolhydraten - ja, ook fruit! - worden omgezet in glucose. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer glucose er vrijkomt in je bloedbaan. Daarom wordt er ook meer insuline in je cellen afgegeven om de bloedsuiker te stabiliseren.

Een koolhydraatarm dieet is daarom de ideale optie om insuline onder controle te houden. Een koolhydraatarm dieet is laag in koolhydraten en juist hoog in vet. De aanpak en de verdeling van de macro's hangt altijd af van je lengte, gewicht, doelen en activiteitsniveau.

Omdat je lichaam vet zal gebruiken als brandstof in plaats van glucose, zal je suikerspiegel niet op en neer gaan. In plaats daarvan is deze stabiel. Dus, om het samen te vatten: een vetarm, koolhydraatrijk voedingspatroon (zoals we het kennen van de Schijf van Vijf) is juist niet the way to go om je lichaam insuline gevoelig te houden.

Wanneer je te veel glucose in je bloed hebt, zal je lichaam deze extra brandstof voor later opslaan als vet. Dat is waarom gewichtstoename en insulineresistentie hand in hand gaan. En aangezien insuline in feite een opslaghormoon is, zul je niet in staat zijn om gewicht te verliezen zolang je insulinespiegel hoog is.

Als je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel beginnen te normaliseren met een koolhydraatarm dieet, en je lichaam overschakelt op vet als brandstof, zul je op natuurlijke wijze ook vetmassa verliezen, wat insulineresistentie kan terugdraaien.

Hoe kan een koolhydraatarm dieet helpen bij insulineresistentie?