"Ben ik insulineresistent?"
Als je bezig bent met je gezondheid, dan heb je waarschijnlijk de uitdrukking insulineresistentie of insulinegevoeligheid voorbij zien komen. Vraag je je af of je insulineresistent bent? In deze blog leggen we uit hoe je daar achter komt én hoe je je insulinegevoeligheid verbetert!
Voordat we meteen ingaan op wat insulineresistentie betekent, moeten we uitleggen wat insuline is en wat het doet.
Wanneer je eet (maakt niet uit wat voor voedsel het is), breekt je spijsverteringsstelsel dit voedsel af tot bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam. Wanneer je koolhydraten consumeert, zoals zetmeel en suikers, veranderen die koolhydraten in een bruikbare vorm van energie, glucose, zodra je lichaam ze heeft verteerd. Je lichaam gebruikt die glucose als brandstof voor al je cellen. Tijdens de spijsvertering komt de glucose vrij in je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. En dat is waar insuline om de hoek komt kijken. Insuline is een hormoon dat je glucosegehalte in het bloed verlaagt door de glucose uit je bloedbaan naar je cellen te duwen. Hoe meer glucose er in je bloedbaan zit , hoe meer insuline er moet worden afgegeven.
Insulineresistentie (ook wel verminderde insulinegevoeligheid genoemd) treedt op wanneer de glucosepieken lange tijd zeer hoog zijn geweest en de cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet meer naar behoren reageren op insuline. Er zijn dan steeds grotere hoeveelheden insuline nodig om deze hoeveelheid glucose te reguleren.
Insulineresistentie wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals prediabetes, toename van vetmassa en een hoog cholesterolgehalte. Het is een voorloper van een heleboel chronische aandoeningen en ziekten, dus het is belangrijk om je insulinegevoeligheid optimaal te houden. De beste manier om dit te doen is door een gezonde levensstijl te volgen voldoende beweging en ontspanning. Het volgen van een koolhydraatarme levensstijl (zoals het ketogeen dieet) kan een positief effect hebben op je lichaam en insulineresistentie.
Ben je benieuwd hoe je start met een koolhydraatarm dieet, wat het precies inhoudt en of het wat voor jou is? We schreven er een blog over: klik hier
Heb je behoefte aan persoonlijk advies en begeleiding? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in. Dan denken we persoonlijk met je mee wat de beste stap voor je is. Plan hier jouw telefonische kennismaking in: