De kracht van voeding op je hormonen 

Hormonen en voeding, wat hebben ze met elkaar van doen? Heel veel! Om je hormonen in balans te krijgen is het daarom essentieel om te kijken naar wat je dagelijks eet. 

Als orthomoleculair diëtist help ik, Romée Trouw, je graag om je hormonale gezondheid te verbeteren. Dit kan je doen door aanpassingen te maken in je voeding, en ook door slimme keuzes te maken in verzorgingsproducten, verbeteren van je leefstijl en het creëren van een hormoonproof omgeving. In deze blog leg ik je uit hoe je met de juiste voedingskeuzes je hormonen weer in balans krijgt.

Twee soorten hormonen

Er zijn twee soorten hormonen; eiwithormonen en steroïdhormonen. Elk van deze hormonen heeft zijn eigen bouwstoffen en functies. Eiwithormonen worden gemaakt van aminozuren en zijn belangrijk voor de stofwisseling, groei en voortplanting. Voor de productie van eiwithormonen heeft het lichaam voldoende eiwitten nodig. Bij eiwithormonen kun je denken aan adrenaline, thyroxine en insuline.

Steroïdhormonen
zijn opgebouwd uit cholesterol en spelen een rol in functies zoals de regulatie van het immuunsysteem, seksuele gezondheid en stressreactie. Omdat deze hormonen worden opgebouwd uit cholesterol is het belangrijk om voldoende gezonde vetten te eten. Bekende steroïdhormonen zijn cortisol en de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. 

Hormonen en de juiste voeding hebben dus onwijs veel met elkaar te maken. Wanneer jij niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezonde hormoonhuishouding kan er een disbalans ontstaan. Zodra je de onderstaande adviezen opvolgt, kun je er zeker van zijn dat de hormonen in je lichaam de juiste energiebronnen hebben om een goede balans te bereiken

Eet voldoende eiwitten
Vlees, eieren, vis en zeevruchten, kip en zuivelproducten bevatten veel eiwitten en zijn belangrijk in een gezond voedingspatroon. Kies je voor een vegetarisch voedingspatroon, dan kan je eieren en zuivel aanvullen met tofu en tempeh. Een goede richtlijn is om 1,2 – 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren, afhankelijk van hoe actief je bent. Kijk samen met een professional naar de juiste hoeveelheid eiwitten. 

Eet voldoende gezonde vetten
Gezonde vetten zijn belangrijk voor de productie van steroïdhormonen. Goede vetbronnen zijn onder andere: avocado, olijven, kokosolie, olijfolie, roomboter, vette vis (zalm, makreel, haring en sardientjes), noten en zaden, vlees, kipdijfilet, eieren en volle zuivelproducten.

De juiste voeding voor een gezonde hormoonbalans

De bloedsuikerspiegel speelt een belangrijke rol in je hormonale gezondheid. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen de productie van hormonen verstoren. Dit komt doordat de schommelingen de productie en afgifte van verschillende hormonen beïnvloeden, zoals insuline, cortisol en oestrogeen. Een bloedsuikerpiek gevolgd door een snelle daling kan leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen en een verstoorde vetverbranding. Maar wat kun je doen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden?

  1. Eet regelmatig: zorg voor drie verzadigende hoofdmaaltijden (met veel vetten en eiwitten) per dag en beperk tussendoortjes. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dus stabiele energie gedurende de dag.

  2. Vermijd snelle koolhydraten: suikerrijke producten, aardappel, brood, pasta en rijst kunnen de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en vervolgens zorgen voor een crash. 

  3. Combineer koolhydraten met eiwitten en vetten: wanneer je koolhydraten eet, zoals fruit, combineer dit dan met eiwitten of vetten. Doe bijvoorbeeld een handje noten bij een appel. Dit voorkomt grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Invloed van voeding op een stabiele bloedsuikerspiegel

Sommige voedingsmiddelen kunnen de hormonale balans juist verstoren. Het is daarom belangrijk om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

  • Suiker en snelle koolhydraten: zoals beschreven zorgen suiker en koolhydraten voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit heeft weer effect op de productie en afgifte van verschillende hormonen. 
  • Plantaardige oliën: zonnebloem-, soja-, maïs-, raapzaad- en koolzaadolie bevatten veel omega-6 vetzuren. Te veel omega-6 kan ontstekingen bevorderen en de hormoonproductie verstoren.
  • Bewerkte voedingsmiddelen: deze bevatten vaak toegevoegde suikers, plantaardige oliën en chemische toevoegingen zoals conserveermiddelen en kleurstoffen, die op hun beurt de werking van hormonen beïnvloeden.




Voeding die je beter kunt vermijden voor een gezonde hormoonbalans

Je voeding speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van je hormonale gezondheid. Door bewust te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen en schadelijke stoffen te vermijden, kun je je hormonale balans herstellen of behouden.

Wil je meer informatie over de invloed van voeding op je hormonale gezondheid? En wil je ontdekken hoe je leefstijl, verzorgingsproducten en je omgeving je hormonale balans beïnvloeden? Download dan mijn gratis e-boek ‘Jouw gids voor een hormoonproof leven’ en krijg toegang tot praktische tips die je helpen om je hormonale gezondheid te verbeteren. Zet de eerste stap naar een energieker, gezonder leven – kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!


Hormoonproof leven: gratis E-book