Wat is het carnivoor dieet?

Bij het carnivoor dieet (klik hier) laat je alle plantaardige producten weg en houd je alleen de dierlijke producten over. Met andere woorden: vlees, vis, ei en zuivel. Er zijn strikte en minder strikte uitvoeringen van het carnivoor dieet. Door het weglaten van plantaardige producten, die soms onverwacht veel klachten geven, kan je gezondheid met sprongen vooruit gaan. Zo kan het zeer effectief zijn bij onder andere chronische vermoeidheid, auto-immuunziekten, huidklachten zoals eczeem of buikklachten. Maar ook insulineresistentie, mentale klachten en overgewicht kunnen vaak sterk worden verbeterd met het carnivoor dieet.

Terwijl de ervaringen met het carnivoor dieet dus zeer positief zijn, wordt het vaak als een extreem experiment gezien en heersen er een hoop negatieve aannames rondom dit voedingstaptroon. De meest voorkomende bezwaren vind je hieronder, inclusief een toelichting hierop.

Tekort aan voedingsstoffen door het carnivoor dieet

De meeste mensen zijn opgegroeid met het idee dat vitaminen en mineralen met name uit groente en fruit komen. En dat dierlijke producten vooral rijk zijn aan eiwitten. Oftewel, als je alleen dat zou eten zou je een groot tekort aan vitaminen en mineralen oplopen, denkt men. Dat is een enorme misvatting. Als er iets rijk is aan vitaminen en mineralen zijn het juist de dierlijke producten. Spiervlees is zeer rijk aan o.a. B-vitamines en zink. Ook bevat het de best opneembare variant van ijzer, namelijk heemijzer. Dit in tegenstelling tot plantaardige producten, deze bevatten non-heemijzer, wat minder goed door je lichaam opgenomen wordt. 

Orgaanvlees bevat daarnaast grote hoeveelheden koper, folaat en vitamine A in de goed opneembare vorm van retinol. Wanneer je vitamine A uit plantaardige producten moet halen, zal het lichaam dit eerst moeten omzetten uit bijvoorbeeld bètacaroteen. De hoeveelheid vitamine A die effectief hieruit kan worden omgezet is echter bijzonder klein, namelijk zo’n 8%.

Sommige vitaminen en mineralen zijn op papier weliswaar meer aanwezig in een aantal planten. Echter is de opneembaarheid hiervan vaak lager. Neem bijvoorbeeld spinazie, dat ontzettend rijk is aan calcium. Maar spinazie is ook rijk aan oxalaten. En omdat oxalaten zich binden aan calcium, is de opneembare calcium voor het lichaam laag. 

Sommigen zijn bang dat het carnivoor dieet bijdraagt aan dierenleed. Ik zal niet ontkennen dat er dierenleed plaatsvindt en dit is natuurlijk ontzettend erg. Wat mij betreft moet dit ook keihard worden aangepakt.

Er zit wel veel verschil in waar je je vlees koopt. Zo zijn er verschillende goede internetslagers in Nederland waar de dieren specifiek met liefde en zorg worden behandeld. De dieren hebben onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geleefd. Je betaalt hiervoor meer dan in de supermarkt, maar wat betreft dierenwelzijn maak je dan de beste keuze. Los daarvan is dit vlees ook rijker aan nutriënten omdat ze natuurlijke voeding eten in plaats van soja of granen.

Dierlijke voeding bevat geen vezels en op basis daarvan wordt gesteld dat het slecht zou zijn voor de darmen. Wanneer je een carnivoor dieet volgt zijn vezels echter niet langer essentieel. Dit komt omdat wanneer je carnivoor eet en je voldoende vetten tot je neemt, je lichaam ketonen aanmaakt. Beta-hydroxybutyraat is hier één van en deze heeft een vergelijkbare werking als butyraat, wat normaliter uit vezels moet worden aangemaakt. Hierdoor zijn vezels overbodig. Er zijn dankzij het carnivoor dieet zelfs vele mensen hersteld van chronische darmaandoeningen, zoals Colitis Ulcerosa of Ziekte van Crohn.

Je hoeft ook niet bang te zijn om niet meer naar het toilet te kunnen. De meesten die het carnivoor dieet al langer doen zullen dit beamen. Zolang je voldoende vetten eet blijft je ontlasting soepel. De ontlasting kan in sommige gevallen juist beter worden, omdat vezels soms ook irritatie aan de darmen kunnen geven. Wel is het zo dat je minder vaak ontlasting hebt; dit heeft te maken met dat dierlijke voeding veel beter opneembaar is en dus minder ’afval’ oplevert.

Een gebrek aan vitamine C binnen het carnivoor dieet wordt tevens vaak als bezwaar genoemd. Ook hierin gelden weer belangrijke nuances. Vitamine C wordt veel minder goed opgenomen binnen een dieet dat rijk is aan koolhydraten. Dat komt omdat glucose (uit koolhydraten) en vitamine C met elkaar concurreren om opgenomen te worden in de cellen. Hierbij krijgt glucose voorrang en dus is er veel meer vitamine C nodig om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Binnen een carnivoor dieet worden in principe de koolhydraten geëlimineerd en wordt de vitamine C uit voeding daardoor veel efficiënter benut. 

Het gaat dus om meer dan alleen de kwantitatieve hoeveelheid nutriënten van een product. Bovendien zijn er velen die al tientallen jaren het carnivoor dieet volgen en geen tekenen van tekorten vertonen. Ze voelen zich vaak juist perfect gezond. Wanneer je de juiste producten kiest, krijg je een overvloed aan goed opneembare nutriënten binnen.

Vitamine C tekort door carnivoor dieet?

Dierenleed door het carnivoor dieet

Slechte darmgezondheid door het carnivoor dieet

Er zijn onderzoeken waarin geconcludeerd wordt dat consumptie van vlees kan worden geassocieerd met een verhoogde kans op kanker of hart- en vaatziekten. Het probleem is de manier van onderzoeken. Hierin worden over het algemeen 2 groepen vergeleken, waarbij men groep A plantaardig en groep B dierlijk laat eten. Wanneer in groep B meer ziekte voorkomt, wil dit natuurlijk niet direct zeggen dat dit per definitie door vlees komt. 

Werd er namelijk naast dierlijke voeding ook bewerkt gegeten, of was er een hoge koolhydraatconsumptie? Ook zijn overige leefstijlfactoren natuurlijk van groot belang, zoals alcoholgebruik of lichaamsbeweging. Tevens worden producten als pizza salami vaak onder vlees geschaard. Zou je echter een puur en onbewerkt carnivoor dieet vergelijken met een groep planteneters, dan wordt het natuurlijk al een heel ander verhaal. 

Wat hierin een zeer interessant gegeven is, is dat er wereldwijd inheemse volkeren zijn die vrijwel alleen vlees eten, maar niet vaker ziek worden dan de gemiddelde Westerling. Of dat het land met gemiddeld de hoogste vleesconsumptie ter wereld, Hong Kong, tevens de hoogste levensverwachting heeft. Bovendien werd er door onze verre voorouders veel meer vlees gegeten, maar kwamen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten destijds nauwelijks voor. Zou dat allemaal mogelijk zijn als vlees daadwerkelijk ziekmakend zou zijn?

Grotere kans op ziekten door het carnivoor dieet

Binnen een carnivoor dieet heb je inderdaad minder variatie, dat is zo. En toch zijn er enorm veel mensen wereldwijd die dit dieet volgen. Zij doen dit omdat voor hen de voordelen van een meer gevarieerd dieet niet opwegen tegen alle voordelen van een carnivoor dieet. Zoals veel energie, scherpte, geen last meer van chronische pijn of mentale problemen, etc.

Zo wordt ander soort voeding ineens een stuk minder interessant, omdat mensen merken dat dit uiteindelijk weinig oplevert behalve een kortstondig geluksmomentje. De rest van de dag ben je voor je functioneren echter aangeschreven op de brandstof die je hebt gekozen en voor een hoop mensen blijkt het carnivoor dieet veruit de beste keuze hierin te zijn. Overigens kun je ook met een carnivoor dieet best nog wel een keer een uitzondering maken als je dat zou willen.

Vlees, vis of bijvoorbeeld kaas zijn niet de goedkoopste producten. Maar vaak denkt men niet aan alles wat juist niet meer wordt gekocht als je carnivoor eet. Zoals geen koffie, geen brood en beleg, geen koekjes of tussendoortjes, geen groente, geen fruit, etc. En dat geldt ook voor bestelmaaltijden of bijvoorbeeld een tussendoortje op het station.

Je kan het binnen het carnivoor dieet qua kosten zo gek maken als je zelf wil. Eet je elke dag een stuk grasgevoerde steak, dan zal je een hoger budget nodig hebben. Er is echter niets mis met het eten van rundergehakt. En ook als je dit van een kwalitatief goede bron haalt, hoeft dit niet extreem duur te zijn. Daarnaast zijn eieren een uitstekende bron van voeding en ook deze hoeven niet duur te zijn. Onderaan de streep hoef je niet veel duurder uit te zijn met het carnivoor dieet.

Gebrek aan variatie binnen het carnivoor dieet

Hoge kosten door het carnivoor dieet

Podcast over carnivoor dieet: 100% dierlijk eten

PLAN GRATIS KENNISMAKING

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met het carnivoor dieet? Plan een gratis kennismakingsgesprek en dan denken we persoonlijk met je mee wat de beste stap voor jou is: 

Begeleiding bij het carnivoor dieet?