Zoals je in de inleiding al kon lezen, gaat het er bij een koolhydraatarm dieet om dat je weinig koolhydraten binnen krijgt. Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Ze zitten in pasta, rijst, aardappelen, maar ook in groente en fruit. Koolhydraten geven het lichaam energie en lang werd gedacht dat glucose (de brandstof wanneer koolhydraten afgebroken worden) de optimale brandstof is voor het lichaam. We leggen je later uit waarom dat niet het geval is. 

Grofweg kun je koolhydraten in twee groepen indelen: snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten bestaan uit één molecuul en worden snel afgebroken door het lichaam. Als je veel producten met deze snelle koolhydraten eet, dan zorgt dit voor een zogenoemde suikerpiek. Je hebt een snelle boost van energie, maar het nadeel is dat je daarna een suikerdip krijgt en je moe en futloos voelt.  

De langzame koolhydraten bestaan uit een lange keten van moleculen. De glucose die vrijkomt bij de verbranding, wordt hierdoor ook meer geleidelijk opgenomen in het lichaam. De suikerpiek is minder hoog en ook is het dal minder diep dan bij de snelle koolhydraten. Deze langzame koolhydraten worden ook wel gezien als gezonde koolhydraten. 

Maar welk type koolhydraat je ook binnenkrijgt, je lichaam maakt het hormoon insuline aan. Zo kan de glucose de cel in, en blijft je bloedsuiker stabiel. Insuline zorgt er echter ook voor dat het overschot aan glucose wordt opgeslagen als vet in het lichaam.

Wat zijn koolhydraten?

Afvallen en een koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet is het de bedoeling dat je veel minder koolhydraten eet, dan het standaard Westerse voedingspatroon. Je vraagt je misschien af, ‘hoe kom ik dan aan energie om de dag door te komen?!’. Het antwoord klinkt misschien raar, maar is logischer dan dat je denkt. Om toch genoeg energie te hebben om goed te functioneren zorg je ervoor zorgen dat je genoeg vetten binnenkrijgt. Vetten? Ja, je hoort het goed!  

Lange tijd werd gedacht dat vet niet in een dieet thuishoort. Bij het woord vet denk je immers aan aankomen en niet aan afvallen. Dit ligt echter anders. Zoals hierboven uitgelegd zorgen koolhydraten voor de snelle verbranding. Als de koolhydraten op zijn, dan gaat het lichaam over op het verbranden van vet. Maar wat als er maar weinig koolhydraten aanwezig zijn om te verbranden? Juist, dan gaat het lichaam sneller over op het verbranden van vet! Om tijdens het koolhydraatarme dieet genoeg energie te hebben, wordt vet dus je energiebron.

De leukste bijwerking van een koolhydraatarm dieet is dat je af gaat vallen! Er zijn een aantal afkickverschijnselen die je aan het begin van het dieet kunt ervaren. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat je lichaam gewend is aan suiker en andere snelle koolhydraten. Als je lichaam ineens overschakelt op het verbranden van vetten, dan kun je dit merken. 

Een aantal afkickverschijnselen zijn moeheid, hoofdpijn enslecht slapen. Dit zijn dus niet zozeer bijwerkingen, maar hebben alles te maken met de overgang naar een koolhydraatarm dieet. Gelukkig kan je hier wat aan doen; in deze podcast leggen we je uit wat de oplossing is! Al deze afkickverschijnselen zullen naar verloop van tijd verdwijnen, daarom noemen we ze liever ook niet bijwerkingen.

Wat zijn de bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet?

Bij de Koolhydraatarme Kickstart bundel  ontvang je ook ons Simply Low-Carb maaltijdplan. Hierin staan alle tools en handvatten om van je koolhydraatarme leefstijl een succes te maken. We hebben een menu voor je samengesteld zodat je drie weken lang kunt genieten van de lekkerste koolhydraatarme gerechten. We hebben een koolhydraatarme voedingslijst toegevoegd. Elke week heeft zijn eigen boodschappenlijstje. Super handig! 

Zo start je eenvoudig met het koolhydraatarme dieet en kun je drie weken lang ondervinden wat deze leefstijl met je doet. Je kunt zo ook op een laagdrempelige manier kennismaken met de recepten en of dit iets voor jou is. Je ontvangt naast een weekmenu voor drie weken, ook een koolhydraatarm maaltijdplan met meer dan 70 recepten, een crash-course over de voordelen van een koolhydraatarme leefstijl en we delen onze beste tips om deze nieuwe leefstijl vol te houden. Bevalt het dieet, maar kun je nog wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan begeleiden we je graag individueel, zodat je zeker weet dat jouw doelen, behoeftes en voorkeuren aan bod komen. Klik hier voor meer info over onze Koolhydraatarme Kickstart bundel.

Koolhydraatarm weekmenu

#9. Salt it up! Eet meer zout en voorkom de KETO griep

Luister de podcast

Zoals we in de inleiding al hebben benoemd bestaat een koolhydraatarm dieet al een lange tijd. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt nu gezien als de manier om af te vallen zonder honger te hebben. Er zijn al veel vrouwen je voorgegaan. En met resultaat! Vaak horen we dat The Nourishing State een toegevoegde waarde heeft op het gebied van het juiste, persoonlijke, voedingsadvies. We leren je echt wat voor jou goed is. Wij willen je op weg helpen met een blijvende verandering in je leven en geen kortstondig dieet.

Ervaringen met een koolhydraatarm dieet

Je begint aan een koolhydraatarm dieet meestal omdat je gezonder wilt gaan leven. Als je dit dieet goed uitvoert dan verbrandt je vet en ga je je fitter voelen. Bij vetverbranding maakt je lichaam ketonen aan, een energiebron voor je lichaam. Het voordeel van deze ketonen is dat ze ontstekingsremmend werken, en daardoor helpen bij onder andere huidklachten (zoals acné en psoriasis), reumatische aandoeningen en migraine. Ook zorgt een koolhydraatarm dieet voor een betere darmwerking, en is het daarom de meest geschikte aanpak bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten. Wij helpen je hierbij met onze Koolhydraatarme Kickstart bundel (klik hier) en individuele begeleiding (klik hier). Je krijgt een persoonlijke voedingsstrategie, toegang tot onze online cliënt omgeving met webinars, recepten en e-books. Zo leer je gezond afvallen met een leefstijl die voor jou werkt!

Is een koolhydraatarm dieet gezond?

Bij een koolhydraatarm dieet denk je waarschijnlijk als eerst aan afvallen, maar zoals we hierboven al noemde, zijn er talloze klachten die verholpen kunnen worden met een koolhydraatarm dieet. Zo kan een koolhydraat arm dieet ook helpen als je weinig energie hebt, last hebt van een opgeblazen gevoel en darmklachten. Ook als je hormonen niet meer in balans zijn, of je veel last hebt van overgangsklachten kan een koolhydraatarm dieet helpen. Doordat je minder sneller suikers binnenkrijgt, heb je minder last van bloedsuikerschommelingen. Dit geeft je lichaam meer innerlijke rust en voorkomt het veel klachten. 

Koolhydraatarme dieet verhelpt ook andere klachten

Zo, dat was heel wat informatie over het koolhydraatarme dieet. Hopelijk hebben we veel vragen voor je kunnen beantwoorden. Je hebt nu kennis gemaakt met ons en nu zouden wij graag kennis willen maken met jou! Plan hier een vrijblijvende kennismaking met ons in. Wij zijn nieuwsgierig wie jij bent en hoe we jou het best kunnen helpen! Want misschien twijfel je zelf nog, maar wij weten dat ook jij je beter in je vel kunt voelen door middel van onze koolhydraatarme aanpak. Plan hier je vrijblijvende kennismaking in.

Een koolhydraatarm dieet; ook jij kunt het!

We krijgen vaak de vraag wat je nu precies wel en niet mag eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Hiervoor hebben we de Koolhydraatarme Kickstart bundel samengesteld met wel 70+ recepten (klik hier). Om je een klein voorbeeld te geven van hoe een koolhydraatarme dag eruit ziet hebben we hier een voorbeeld voor je: 

Ontbijt |  Snicker ontbijtshake 
Lunch |  Shakshuka
Avondeten | Zalmmoot met pastinaakfrietjes en groene asperges
Tussendoor | Chocolade truffels

Het is belangrijk dat je genoeg vetten binnenkrijgt, maar ook dat je genoeg eiwitten eet. Eiwitten zorgen voor verzadiging, zodat je tussen de hoofdmaaltijden geen behoefte hebt aan tussendoortjes. Je lichaam krijgt dan de kans om over te gaan op vetverbranding, in plaats van steeds je bloedsuiker stabiel te houden na het zoveelste eetmoment.

Voorbeeld van een koolhydraatarm weekmenu

Zoals we hierboven noemden is het met een koolhydraatarm dieet belangrijk dat je genoeg vetten en eiwitten binnenkrijgt. Vaak is dit in de vorm van vlees en vis. Daarom kan het als vegetariër een extra uitdaging zijn om een koolhydraatarm dieet te volgen. Nu bestaan er natuurlijk vleesvervangers, maar het lastige hieraan is dat deze vaak veel koolhydraten bevatten en nasty ingrediënten zoals zonnebloemolie.. Gelukkig kunnen wij je wel adviseren in goede vegetarische alternatieven die weinig koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld: ei, zuivel en tempé. Zo kun je ook als vegetariër een koolhydraatarm dieet volgen. Meer weten? Klik hier voor de blog die we schreven over vegetarisch koolhydraatarm eten!

Vegetarisch en koolhydraatarm, gaat dat samen?