De dag beginnen met ei en bacon, een tonijn salade als lunch, en courgetti met gehakt als avondeten.. Misschien is het je al wel opgevallen dat veel koolhydraatarme maaltijden vlees of vis bevatten.
Veel soorten vlees en vis zijn een goede bron van eiwit, en de meeste soorten, zoals rundvlees, varkensvlees en vette vis, zijn ook een goede bron van vet. Daarnaast bevatten vlees en vis - weinig tot - geen koolhydraten, wat het een perfecte en makkelijke low-carb keuze maakt om aan je eiwit en vet behoefte te komen.
Ben je vegetariër, of eet je weinig vlees en vis, en wil je weten waar je op moet letten om de beste keuzes te maken? In deze blog leggen we je uit hoe je op een gezonde manier koolhydraatarm én vegetarisch kan eten.
We zullen maar meteen eerlijk tegen je zijn, want als vegetariër is het wel lastiger om koolhydraatarm te eten. De reden hiervoor is dat een vegetariër maar liefst 1.2 keer zoveel eiwit nodig heeft als iemand die wel vlees en vis eet (1). Dit komt doordat de samenstelling van plantaardige eiwitten minder ideaal is dan de samenstelling van dierlijke eiwitten. Dit zorgt ervoor dat plantaardige eiwitten minder effectief worden omgezet en opgenomen in je lichaam. Hierdoor heb je als vegetariër dus meer eiwit nodig om in je behoefte te voorzien.
Maar er bestaan toch genoeg vleesvervangers, so what’s the problem? Wat het lastig maakt is dat veel vegetarische vervangers in verhouding veel koolhydraten, en juist weinig eiwit bevatten..
Maar er zijn ook genoeg vegetarische - low-carb proof - opties, hoog in eiwit en laag in koolhydraten, zoals: ei, zuivel, mozzarella, geitenkaas, 48+ kaas, hüttenkäse, eiwitpoeder, tofu, tempeh, seitan en vegetarisch kruimgehakt (2,3).
In onderstaande tabel zie je een overzicht van vegetarische en koolhydraatarme eiwitbronnen, en hoeveel eiwit deze producten bevatten, per 100 gram (2).
Wij adviseren om minimaal 30 gram eiwit per maaltijd te eten (2-3 eieren of 150 gram tempeh/kruimgehakt/seitan/tofu + 1 ei), om ervoor te zorgen dat je goed verzadigd bent en in je dagelijkse behoefte voorziet. En we willen je op het hart drukken dat het echt niet nodig is om je voeding bij te houden in een app, maar als vegetariër kan het handig zijn om dit voor een korte periode - maximaal 3 dagen - te doen. Zo weet je zeker dat je voldoende eiwit binnen krijgt, en of je eiwitbronnen, zoals sommige vleesvervangers, niet stiekem veel koolhydraten bevatten.
De minst bewerkte, en dus pure vleesvervangers, zijn tofu, tempeh en seitan. Tofu en tempeh bevatten geen extra toevoegingen, bevatten weinig koolhydraten en zijn een bron van (soja) eiwit. Het is bij tofu en tempeh wel belangrijk om de naturel variant, zonder smaakje of marinade te nemen.
Seitan is geen sojaproduct. Het wordt gemaakt op basis van tarwe of spelt dat met water tot een deeg wordt verwerkt. Het zetmeel en de zemelen worden daarna weggespoeld tot enkel nog de eiwitten (gluten) overblijven. (3).
Ook vegetarisch kruimgehakt is een goede keuze, zonder toevoegingen en met veel eiwit (4). Maar veel vegetarische vervangers, zoals falafel, vegetarische schnitzels, kaasburgers en groenteburgers bevatten relatief veel koolhydraten en maar weinig eiwit. Andere vleesvervangers, zoals vegetarische braadworst, vegetarische kipstukjes en vegetarische rookworst bevatten relatief weinig koolhydraten, maar bevat wel plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en raapzaadolie.
Maakt dat uit? Jazeker! Het probleem met plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, is dat ze veel omega-6 bevatten. Een disbalans in omega-6 en omega-3 is een trigger voor ontstekingen, en zorgt er op deze manier ook voor dat je moeilijk gewicht verliest en juist makkelijker aankomt (1,5,6,7)... Om deze reden is het is dus verstandig om deze vleesvervangers, en plantaardige oliën in het algemeen, zoveel mogelijk te vermijden .
PLAN GRATIS KENNISMAKING