Onvrede en het gevoel "het is nooit goed genoeg"

We staan onder chronische stress

We leven in een tijd waarin het normaal is om alle ballen hoog te houden: moederschap combineren met het huishouden en een full time baan, gevolgd door een sociaal leven. We leven in een maatschappij waarin we niet genoegen nemen met minder dan een koophuis, luxe auto, eigen bedrijf en paar keer per jaar op vakantie naar het buitenland... 

We focussen op de éxtra's, maar we vergeten de basis.. Wanneer nemen we echt rust? Wanneer staan we stil zonder constante prikkels?  

Structuur en rust zijn van belang voor mentaal stressmanagement. Voeding en beweging zijn van belang voor lichamelijk stressmanagement. We leggen onszelf enorm veel druk op en lijken te balanceren op de rand van een burn-out. Hoe zouden we dit kunnen aanpakken? In deze blog neem ik je mee welke 5 factoren grote invloed hebben en lichamelijk stress aanwakkeren:.

Veel mensen denken dat als je veel sport en weinig eet, je vanzelf vet verbrand en afvalt. Door veel intensief te sporten (waarbij mondademhaling vereist is) en weinig te eten breng je je lijf in disbalans. Het belangrijke aspect ‘stress’ wordt hier vergeten. Wanneer je in disbalans bent - je lichaam komt voedingsstoffen tekort en je vraagt wel hoge prestatie van je lichaam - dan schiet je lichaam in de stress.

Je lichaam maakt als reactie daarop het stresshormoon cortisol aan. Bij een verhoogd cortisol stijgt ook je bloedsuiker. In stress stand 'houdt je lichaam vast' en gaat alle energie opslaan in vet. Daarom zie je bij sommige mensen dat het niet lukt om op een gezond gewicht te komen, ze juist alleen maar aankomen in gewicht, terwijl ze weinig energie (kcal) binnenkrijgen.  

1. Overgewicht, (te)veel sporten en weinig eten/voeden 

Hoe merk je dat je bloedsuiker onstabiel is? 

2. Tekort aan voedingsstoffen

3. Koolhydraatrijk eten zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel 

4. Toxische stoffen: alcohol, cafeïne en suiker

Als je weinig bouwstoffen (eiwitten-vetten) binnenkrijgt, zal je lichaam te weinig voedingsstoffen vitamines binnenkrijgen. Hierdoor zal je lichaam in reservestand raken. Dit houdt in dat je basaal metabolisme (energieverbruik in rust) daalt. Je maakt minder efficiënt energie vrij en je verbranding wordt langzamer. Dit lijdt o.a. tot het ontstaan van een traag werkende schildklier. Daarnaast zijn ijzer, vit. B12 en vit. D veel voorkomende tekorten. 

Wil jij op een gezond gewicht komen, dan is een vereiste dat je lichaam in ruststand is. Je lichaam komt in ruststand wanneer er een optimale balans is aan vitamines, voedingsstoffen en een stabiele bloedsuiker. 
Een van de essentiële aspecten van een gezonde leefstijl is het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Bloedsuiker, ook wel bekend als bloedglucose, is de hoeveelheid glucose in je bloedbaan. Een onstabiele bloedsuikerspiegel kan echter leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en hart- en vaatziekten.   

Je lichaam heeft als prioriteit om je bloedsuiker stabiel te houden. Als de bloedsuiker veel aan het schommelen is, dan is je lichaam hier heel de dag mee bezig, waardoor je lichaam niet aan andere reacties kan toekomen, zoals vet verbranden. Daardoor kan vet zich gaan ophopen en spreken we over een disbalans in het cholesterolprofiel. ‘Verhoogd cholesterol/hypercholesterolemie’ wordt gezien als ´slecht´ maar dit is een term die nogal kort door de bocht is. LDL Cholesterol hebben we nodig; Het is essentieel voor de aanmaak van celmembranen, hormonen en vitamine D. Echter, te veel LDL-cholesterol in de bloedbaan kan leiden tot ophoping van cholesterol in de wanden van de bloedvaten. Dit gebeurt echter pas wanneer je lichaam niet toekomt aan vetverbranding en je te weinig gezonde vetten (HDL-cholesterol) eet. HDL-cholesterol heeft een belangrijke rol bij het verwijderen van overtollig cholesterol (LDL-cholesterol) uit de bloedvaten en weefsels en transporteert dit terug naar de lever. Hierdoor helpt HDL-cholesterol om plaquevorming in de bloedvaten te verminderen en kan het helpen bij het voorkomen van atherosclerose (verharding van de slagaders). 


 



Je bloedsuikerspiegel kan een aanzienlijke invloed hebben op hoe je in je vel zit. Energiedipjes na het eten, gevolgd door een gevoel van vermoeidheid, moodswings/stemmingswisselingen, prikkelbaar zijn, kunnen wijzen op een piek en vervolgens een daling van de bloedsuikerspiegel. Ook hoofdpijn na het eten kan een indicatie zijn van schommelingen in je bloedsuiker. Daarnaast kunnen onverklaarbare cravings naar zoete of koolhydraatrijke voeding, evenals een constant gevoel van vermoeidheid en moeite met slapen, ook signalen zijn van een ontregelde bloedsuikerspiegel. Het herkennen van deze symptomen kan een belangrijke stap zijn naar het begrijpen van je lichaam en het nemen van actie om je bloedsuiker in balans te brengen. 


 



Cafeïne kan het honger- en verzadigingsmechanisme beïnvloeden door de eetlust te verminderen, waardoor je niet goed kan aanvoelen of je lichaam vraagt om voedingsstoffen. Het stimulerende effect van cafeïne kan leiden tot een verhoogde afgifte van het stresshormoon; cortisol, wat op korte termijn kan leiden tot een gevoel van alertheid, maar langdurige blootstelling aan hoge niveaus van cortisol kan stress verhogen. Overmatige consumptie van cafeïne kan ook leiden tot slaapproblemen, wat indirect invloed kan hebben op het honger- en verzadigingsmechanisme en daarmee de bloedsuiker. Daarnaast blokkeert cafeïne de opname van bepaalde vitamines. Het is belangrijk om cafeïne-inname te matigen en rekening te houden met individuele reacties op deze stof. Meer weten over de invloed van cafeïne? Lees de blog (klik hier) en luister de podcast:

 



Vermoeidheid: Het meest voor de hand liggende symptoom is vermoeidheid, wat resulteert in een gevoel van uitputting en gebrek aan energie gedurende de dag. 

Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen: Een tekort aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en meer moeite om je emoties te reguleren. 

Concentratie- en geheugenproblemen: Te weinig slaap kan de cognitieve functies aantasten, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren, informatie te onthouden en beslissingen te nemen. 

Verzwakt immuunsysteem: Onvoldoende slaap kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheden, infecties en andere gezondheidsproblemen. 
Veranderingen in eetlust en metabolisme: Te weinig slaap kan de regulatie van hongerhormonen verstoren, wat kan leiden tot veranderingen in eetlust en het metabolisme, resulterend in gewichtstoename of -verlies. 

5. Slechte nachtrust

Gun je lichaam rust door structuur

  1. Eet dagelijks (drie) maaltijden op dezelfde tijden (van zonsopgang tot – ondergang = 08:00-20:00 uur) 

  2. Eet maaltijden met genoeg bouwstoffen (eiwit+vet). De puurste bronnen van bouwstoffen zijn eieren, vlees en vis. Dagelijks dus een ei (of 3)  is een mooi begin!

  3. Plan een moment in van rust tussen 15:00-16:00 uur ‘s middags

  4. Een optimale nachtrust van 7-9 uur 

  5. Geen cafeïne voor het ontbijt en tot 14:00 uur 's middags

  6. Vermijd bewerkte voeding. Voorverpakte producten met een lange houdbaarheidsdatum zijn vaak sterk bewerkte producten. Let op de ingrediënten op het product. Tip; herken je de namen van de ingrediënten niet, leg het product dan terug 😉  
 
Een stabiele bloedsuiker en stressmanagement gaan hand in hand. Door inzicht te krijgen in de relatie tussen stress, ritme, structuur, voeding, beweging en slaap, kunnen we potentiële gezondheidsproblemen voorkomen én ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit.  

Het is belangrijk om te streven naar een evenwichtige leefstijl met gezonde voeding, regelmatige beweging en voldoende rust. Herken je symptomen van een ontregelde bloedsuiker? Laten we samenwerken aan een op maat gemaakt plan voor jouw welzijn. Wil jij precies weten welke invloed voeding en beweging hebben op de bloedsuiker? Dit kan je meten! Tijdens een begeleidingstraject zetten we een bloedsuikersensor in, zodat je inzicht krijgt op jouw bloedsuiker en de impact van factoren zoals voeding, stress, beweging en slaap. Zo komen tot JOUW ideale leefstijl. 



PLAN GRATIS KENNISMAKING

MEER INFO BEGELEIDING

Tips voor stress management

Wil je meer lichamelijke rust en afkomen van je klachten, zoals vermoeidheid, cravings, lusteloosheid en hoofdpijn? Op een gezonde manier gewicht verliezen, zonder dat je een crashdieet gaat volgen en juist lekker en volwaardig eet? 

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, zodat ik met je mee kan denken welke begeleiding passend is voor jou. Opzoek naar jouw haalbare en optimale gezondheid.