Herken je dat, de dagen worden korter, je hebt steeds meer moeite met opstaan. Het weer wordt kouder en natter en zo druipt ook jouw goede humeur steeds verder af. Aldus veel bekende winterdip, maar wat is zo’n winterdip nu eigenlijk en belangrijker: wat kan je er tegen doen? Orthomoleculair diëtist Manouk legt het je uit.
Een winterdip is een periode waarin je minder lekker in je vel zit, je somber voelt en weinig energie hebt. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan daglicht. In de wintermaanden is er minder zonlicht, wat invloed heeft op de aanmaak van melatonine en serotonine. Daarnaast kan een tekort aan vitamine D de effecten van een winterdip versterken, omdat deze vitamine een cruciale rol speelt in het reguleren van stemming en energie.
Melatonine reguleert je slaap-waakritme en serotonine wordt vaak het “gelukshormoon” genoemd. Een disbalans in deze stoffen kan leiden tot vermoeidheid en somberheid. Hoewel een winterdip als vervelend maar wel
minder ernstig wordt ervaren, kan deze in
sommige gevallen overgaan in een
ernstigere vorm: een winterdepressie.
Een studie van Lam en Levitan heeft
onderzocht hoe een tekort aan daglicht het
circadiaanse ritme verstoort (bron). Dit leidt tot een
verhoogde aanmaak van melatonine, wat
vermoeidheid kan veroorzaken. Daarnaast
daalt de serotonineactiviteit, wat resulteert
in somberheid en een verhoogde trek in
koolhydraten. Deze mechanismen liggen
aan de basis van een winterdip.
Het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie zit vooral in de ernst. Een winterdip beïnvloedt je humeur en energie, maar bij een winterdepressie zijn de symptomen zo ernstig dat ze je dagelijks leven aanzienlijk verstoren. Denk aan extreme vermoeidheid, ernstige somberheid, en je volledig terugtrekken uit sociale activiteiten. Als je vermoedt dat je een winterdepressie hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts of psycholoog. Vermoed je een winterdip? Lees dan vooral verder!
Een tekort aan bepaalde vitamines kan een winterdip verergeren. Vooral vitamine D speelt hierin een grote rol. Ons lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar tijdens de wintermaanden maken we vrijwel geen vitamine D aan door de lagere stand van de zon en het gebrek aan UVB-straling. Een tekort aan vitamine D kan bijdragen aan vermoeidheid en somberheid. Het is daarom belangrijk om in deze maanden extra aandacht te besteden aan je vitamine D-inname. Overweeg daarom een supplement, vooral als je weinig buiten komt. Let wel, er zit veel verschil in suppletie, slik niet zomaar alles. Wil je weten wat jouw lijf echt nodig heeft? Hierom beginnen wij altijd met een bloedonderzoek, zodat we gericht advies kunnen geven over jouw persoonlijke situatie. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen om jouw winterdip te verminderen of dat er mogelijk sprake is van een vitamine D tekort? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in: klik hier
Daarnaast kunnen andere vitamines en mineralen, zoals magnesium en omega-3-vetzuren, helpen om je energie en stemming te ondersteunen. Eet voeding die rijk is aan deze stoffen, zoals vette vis, noten, zaden, avocado en groene bladgroenten.
Er zijn gelukkig verschillende manieren om een winterdip te bestrijden:
1. Lichttherapie
Omdat een winterdip wordt veroorzaakt door een tekort aan daglicht, kan lichttherapie effectief zijn. Dit houdt in dat je dagelijks een speciale daglichtlamp gebruikt die daglicht nabootst. Dit kan helpen om je melatonine- en serotonineproductie weer in balans te brengen.
2. Beweeg regelmatig
Bewegen is een bewezen middel tegen somberheid. Door te bewegen maak je endorfines aan, die je humeur verbeteren. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, het liefst buiten om ook wat daglicht mee te pakken.
3. Kies voor volwaardige voeding
Je voeding heeft direct invloed op je stemming en energie. Kies voor voeding die je lichaam voedt en stabiliteit geeft, zoals eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn daarbij belangrijk omdat ze het essentiële aminozuur tryptofaan leveren. Dit wordt in je lichaam omgezet naar serotonine en vervolgens melatonine. Vermijd overmatig suikerrijk en bewerkt eten, die laten je bloedsuiker schommelen en kunnen je dip verergeren.
4. Blijf sociaal actief
Het kan verleidelijk zijn om je terug te trekken in je warme huis, maar sociale interactie helpt juist om je stemming te verbeteren. Plan regelmatig iets leuks met vrienden of familie.
5. Maak een ochtendroutine
Begin je dag met iets positiefs, zoals een korte wandeling, meditatie, of een voedzaam ontbijt. Dit kan je helpen om de rest van de dag meer energie te hebben.
PLAN GRATIS KENNISMAKING
Een winterdip is vervelend, maar je staat er niet alleen voor.
Door goed voor jezelf te zorgen en bewust om te gaan met je leefstijl, kun je veel doen om de donkere maanden door te komen. Lukt het je niet om er zelf uit te komen? Ik help je graag. Plan vrijblijvend een kennismaking: