Hormoonverstorende stoffen in cosmetica: wat moet je weten? 

Voor je de deur uit bent, heb je vaak al meer dan 120 hormoonverstorende stoffen op je huid gesmeerd!

In onze moderne wereld worden we dagelijks blootgesteld aan vele chemicaliën, waaronder hormoonverstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten. Deze stoffen kunnen onze hormonale balans verstoren. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals vruchtbaarheidsproblemen, hormonale disbalans en zelfs bepaalde vormen van kanker.

In mijn andere blogs vertel ik over de hormoonverstorende stoffen in huis-en keukenproducten en de kracht van voeding op je hormonen. In deze blog ontdek je welke hormoonverstorende stoffen in cosmetica je beter kunt vermijden en welke verzorgingsproducten wél veilig zijn. 

Hormoonverstorende stoffen in cosmetica 

Hormoonverstorende stoffen kunnen op verschillende manieren invloed hebben op ons lichaam. Hier zijn de meest voorkomende hormoonverstorende stoffen in die we terug zien in cosmetica: 
 
  1. Parabenen 
    Parabenen vind je terug in vele verzorgingsproducten; shampoo, conditioner, deodorants, zonnebrandcrèmes, tandpasta, make-up en gezichts-en lichaamscrèmes. Parabenen worden vaak toegevoegd aan deze producten om ze langer houdbaar te maken, maar kunnen de werking van oestrogeen nabootsen. Dit gebeurt doordat parabenen zich kunnen binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam, wat kan leiden tot een verstoring van de hormonale balans. Dit kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. 

  2. Ftalaten 
    Deze stoffen worden veel gebruikt in parfums en geurstoffen. Ze kunnen de productie van testosteron verminderen, dit kan leiden tot problemen met de voortplanting, zowel bij mannen als bij vrouwen.   

  3. Bisfenol A (BPA) 
    BPA is een veelvoorkomende chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic verpakkingen en kan in kleine hoeveelheden lekken in cosmetische producten. Het heeft een oestrogeenachtige werking doordat ook deze stof zich bindt aan oestrogeenreceptoren. Zoals eerder verteld kan dit leiden tot een hormonale disbalans. Bij hormoonproof verzorgingsproducten is het belangrijk om zowel naar de ingrediënten als naar de verpakkingsmaterialen te kijken. 

  4. Sulfaten (SLS, SLES) 
    Sulfaten worden gebruikt als reinigingsmiddelen in shampoos, douchegels en gezichtsreinigers. Ze kunnen de huidbarrière beschadigen en beïnvloeden indirect de hormonale balans. Bovendien kunnen sulfaten ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken.   Formaldehyde Deze stof vind je terug in verzorgingsproducten zoals nagellak, shampoo, conditioner, haarverf, gezichts-en lichaamscrèmes, make-up, deodorants en tandpasta. Formaldehyde is een conserveermiddel en kunnen bij langdurig gebruik schadelijk zijn voor het immuunsysteem. Op die manier draagt deze stof bij aan een chronische ontstekingsreactie in het lichaam, wat indirect bijdraagt aan een hormonale disbalans. Ook wordt formaldehyde in verband gebracht met verstoringen in de oestrogeenproductie.  

  5. Formaldehyde 
    Deze stof vind je terug in verzorgingsproducten zoals nagellak, shampoo, conditioner, haarverf, gezichts-en lichaamscrèmes, make-up, deodorants en tandpasta. Formaldehyde is een conserveermiddel en kunnen bij langdurig gebruik schadelijk zijn voor het immuunsysteem. Op die manier draagt deze stof bij aan een chronische ontstekingsreactie in het lichaam, wat indirect bijdraagt aan een hormonale disbalans. Ook wordt formaldehyde in verband gebracht met verstoringen in de oestrogeenproductie.  

Gelukkig zijn er veel natuurlijke en hormoonvriendelijke alternatieven te koop. Hier zijn enkele veilige keuzes en merken die ik adviseer: 

  • Huidverzorging: gebruik een natuurlijk product zoals 100% pure olie (bijvoorbeeld arganolie) of gebruik de producten van Weleda, Earthline, Witlof of Loveli. 
  • Make-up: fijne hormoonvriendelijke merken zijn Dr. Hauschka, Inika Organic, RAWW cosmetics of kijk op de webshop van Nourished. 
  • Haarverzorging: Petal Fresh, Urtekram, Weleda, Earth Line en Dr. Organic zijn hormoonvriendelijke alternatieven. 
  • Deo: extra belangrijk aangezien de huid van de oksels dun is, en daardoor sneller schadelijke stoffen kan opnemen. Merken met hormoonvriendelijke deo’s zijn Dr. Organic, Loveli, Wild, Lekker en Nuud
  • Mondverzorging: Ecodenta, Parodontax en orale probiotica van Bonusan om de mondgezondheid te boosten.  
  • Parfum: zelf maak ik mijn eigen luchtje op basis van amandelolie gemengd met een essentiële olie (bijvoorbeeld lavendel of vanille). 

Welke verzorgingsproducten zijn wel veilig te gebruiken? 

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel denkt: Help waar moet ik beginnen. Geen paniek. Natuurlijk is het fantastisch als je alle hormoonverstorende stoffen in een keer kunt vermijden. Maar dit is vaak niet realistisch. Weet dat het al heel goed is dat jij je hier bewust van bent en begin met het maken van kleine stapjes. Verwacht niet van jezelf dat je de een op andere dag je hele verzorgingskast omgooit. Probeer je productkeuzes eens een week lang te evalueren. Zoek bijvoorbeeld je favoriete product op, welke ingrediënten zitten hierin? Zitten er schadelijke stoffen in en is er ruimte voor verbetering? Wil je hulp om jouw hormonen weer in balans te brengen? Vraag dan ons gratis E-book aan of plan een vrijblijvende kennismaking in! 

Cosmetica zonder hormoonverstorende stoffen, waar begin je? 

Wil je meer weten over hoe de invloed van voeding en leefstijl op je hormonale gezondheid?

Download dan mijn gratis e-boek ‘Jouw gids voor een hormoonproof leven’ en krijg toegang tot praktische tips die je helpen om je hormonale gezondheid te verbeteren. Zet de eerste stap naar een energieker, gezonder leven – kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken! 


Hormoonproof leven: gratis E-book